סג”מ אפרים ניסנבוים ז”ל
בן רבקה וחיים
נולד בתל אביב
ב- ט’ בשבט תשי”ג’ 25.1.1953
התגייס ב- 11.5.1971
שרת בחיל השריון
יחידה: חטיבה 401, גדוד 79
תפקיד: מפקד מחלקת טנקים
נפל בקרב
ב- י”א בתשרי תשל”ד, 7.10.1973
במלחמת יום הכיפורים
מקום נפילה: ציר “לכסיקון” 251
באזור סיני ותעלת סואץ
מקום קבורה: תל אביב- קרית שאול
הותיר: הורים, אח ואחות
בעל צל”ש אלוף הפיקוד
אפרים, בן רבקה וחיים, נולד ביום ט’ בשבט תשי”ג (25.1.1953) בתל אביב. את לימודיו היסודיים סיים בבית-הספר “עמישב” ברמת גן. אחרי-כן המשיך את לימודיו התיכוניים בגימנסיה “הרצליה” בתל-אביב, לאחר מכן המשיך במסגרת אקסטרנית בתיכון “מישלב” ובמקביל עבד בבנק “קופת עם” ברמת-גן. אפרים היה ילד עירני, שעירנותו התבטאה בצורות שונות ִ החל מתשומת לב לדברים המתרחשים סביבו, ועד להתעניינות בענפי ספורט שונים. הוא עסק בכדורגל, ואף היה חבר בקבוצת הכדורגל של “הפועל” רמת-גן. לצד משחק הכדורגל, ששיחק כבר מילדותו, התעניין גם בשחייה, השתלם בקורס למצילים חובבים וזכה בתעודת הסמכה של מציל-חובב. אפרים היה אהוד על חבריו ועל מוריו, שהעריכו את כל תכונותיו הטובות וביחוד את צניעותו, ומשום כך היה דמות מרכזית בחברתו. הוא אהב חיי חברה ואהב בני אדם, לכן הרבה לבלות במחיצת חבריו והיה מוכן להעניק מזמנו ומתשומת לבו. תמיד מוכן היה לעזור לחבר שנזקק לעזרה בלימודים ולכל אדם שהיה לו צורך בעידוד או בעצה טובה. אפרים התעניין מאוד בספרות. הוא אהב לקרוא ספרים בתחומים שונים, ונהנה מההתעמקות בהם. כשסיים את לימודיו היסודיים בחר ללמוד במסגרת הפנימייה הצבאית שליד גימנסיה “הרצליה”. בפנימייה הצליח לרכוש הרבה חברים, ואף שם הצטיין בלימודים וביחסו החברי לכל אדם. גם מפקדיו וגם חבריו אהבו אותו, העריכו את נכונותו, את מסירותו ואת נאמנותו במילוי כל תפקיד, משימה או אימון. בפנימייה הצבאית גם ניגן בתזמורת של המוסד.
אפרים גויס לצה”ל במחצית מאי 1971 והוצב לחיל השריון. לאחר סיום הטירונות ולאחר שהשתלם בקורס למפקדי טנקים הוצב לשרת כמש”ק טנק “פאטון”. גם בצבא, כבכל מקום אחר, הצטיין במסירותו ובמילוי מושלם של תפקידו. מפקדיו ופקודיו אהבו אותו והעריכו אותו כאדם נאמן ומסור, המוכן להשקיע כל מאמץ כדי לעשות את המוטל עליו ביעילות ובשלמות. בתקופת שירותו הוענק לו גביע, כאות הוקרה על הישגיו כמפקד הטנק המצטיין בגדודו. מפקדיו חזרו וניסו לשכנעו לצאת לקורס קצינים, משום שהכירו ביכולתו ובכישוריו בתחומי הפיקוד, אולם מטעמים אישיים החליט שלא לצאת לקורס, ולהתמיד בתפקידו כמש”ק טנק.
במלחמת יום-הכיפורים לחם אפרים בסיני, בקרבות לבלימת המצרים, שצלחו את תעלת סואץ. בליל 6-7 באוקטובר 1973, י”א תשרי תשל”ד, שימש סג”מ אפרים ניסנבוים ז”ל כ-מ”מ טנקים בכוח שלחם באזור ה”חוה הסינית”. סמוך לשעה 00:01 יצא הכוח למשימת סריקה באותו אזור, ובמהלך פעולה זו נפגע הטנק עליו פיקד סג”מ אפרים ניסנבוים ז”ל. תחת אש כבדה של האויב נחלץ סג”מ אפרים ניסנבוים ז”ל עם צותו מתוך הטנק – והמשיך בלחימה מהקרקע מול אויב עדיף, עד שנפגע ונפל. כעבור כחודש נמסרה הודעה למשפחתו שהוא נעדר, ורק לאחר חודשיים נוספים של חששות, תקוות וחיפושים נודע שהוא נהרג. הוא הובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין הצבאי בקרית-שאול. השאיר אחריו הורים, אח ואחות. לאחר נופלו הועלה לדרגת סגן-משנה.
בעבור לחימתו הוענק לו ציון לשבח מטעם אלוף הפיקוד, האלוף יקותיאל אדם, שבו מתוארים מעשי גבורתו בזמן המלחמה, ומועלים על נס אומץ לבו ומסירותו במהלך הקרב באזור “החווה הסינית”, במלאו תפקיד של מ”מ טנקים.
להנצחת שמו הוקמה קרן למימון קבוצת ספורט.