סגן אילן (חיים) שפירא ז"ל מ.א: 2030767
סגן אילן (חיים) שפירא ז”ל
מ.א: 2030767

בן הטה ולואי
נולד בדרום אפריקה
ב- ט”ו בשבט תש”ט’ 13.2.1949
התגייס באוגוסט 1967
שרת בצנחנים
יחידה: גדס”ר ונ”ט 317/582
תפקיד: קצין סיור
נפל בקרב
ב- כ’ בתשרי תשל”ד, 16.10.1973
במלחמת יום הכיפורים
מקום נפילה: “החווה הסינית” – ציר “טרטור”
באזור סיני ותעלת סואץ
מקום קבורה: חיפה
הותיר: אישה, הורים, אח ואחות


אילן, בן הטה ולואי, שנמנו עם ראשוני העולים שהגיעו מדרום אפריקה לישראל, נולד ביום ט”ו בשבט תש”ט (13.2.1949), בחיפה. הוא למד בבית הספר היסודי ואחרי כן המשיך ולמד בבית הספר הריאלי בחיפה.
אילן היה נער ששפע טוב לב ואהבה לכל הסובב אותו. בעודו ילד רחש חיבה מיוחדת לבעלי חיים ונהג לטפל בחיות פגועות או חולות. את ביתו הפך למעין גן חיות, שבו שיכן בעלי חיים עד שנרפאו ושבו לאיתנם. אהבת האדם שלו ויחסו הלבבי לכל אדם הקנו לו מעמד של מנהיג בכל חברה. הוא רכש חברים רבים בשכונת מגוריו בחיפה, וליכד אותם לקבוצה, שמטרתה לשתף את ילדי השכונה במשחקים ובפעילות חברתית. אילן יזם הגשת עצומה לראש עיריית חיפה ובה תביעה להקמת גן משחקים בשכונה. הוא הוזמן לשיחה עם ראש העירייה והביא בפניו את בקשת הילדים. כעבור שנה נחנך גן המשחקים החדש בשכונה. בזכות כושר המנהיגות שלו, יושרו ורדיפת האמת והצדק שייחדו אותו, היה תמיד ראש וראשון בכל פעילות חברתית וארגונית בבית הספר, בתנועת “הצופים” ובגדנ”ע. בבית הספר נבחר אילן לועד הכיתה והיה היוזם והמארגן של אספות כיתה, של ערבי הווי ובידור ושל פעולות רבות אחרות, שאת מרביתן ערך בביתו. דלת ביתו הייתה פתוחה תמיד בפני כל ידיד וחבר ורבים נהנו מהאווירה החמה והאירוח הלבבי אצלו. אילן מצא כר נרחב למרצו וליזמתו בפעילותו בשבט “הכרמל” בתנועת “הצופים”. הוא עשה רבות למשיכת צעירים לתנועת הנוער ולא מצא מנוח עד שהגדיל את מספר החברים באותה חבורה מלוכדת ומאוחדת, שהוא היה בה גורם מלכד, ממריץ ומלהיב. הוא יזם וארגן פעולות בתנועה, היה האחראי למסעות ולטיולים, שערכו חברי השבט, והיה שותף למחנות העבודה שנערכו. גם לאחר ששוחרר מהשירות בצה”ל נהג לשוב לקן התנועה כדי להשתתף בפעילות החברתית. החל משנת 1964 שימש כמדריך בקן התנועה, והצטיין כמדריך אחראי, רב פעלים ומרץ, בתקופה זו התגלה כאדם שאפתן ובעל רצון עז. הוא הציב לעצמו מטרות ואתגרים ופעל בדבקות ובהתמדה להגשמתם. דבקותו במטרה גבלה לעתים בעקשות ובחוסר נכונות לויתורים ולפשרות. אולם תמיד עמדה לנגד עיניו מטרה חיובית. הוא סיים בהצטיינות קורס מפקדי כיתות בבסיס הגדנ”ע בנורית ומונה לתפקיד שליש בגדוד הגדנ”ע של בית הספר. היה זה הגבוה בתפקידים שתלמיד יכול למלא. תקופה זו של פעילות חברתית בתנועת “הצופים” ובגדנ”ע, גיבשה את אישיותו של אילן וחישלה את אופיו. בתקופה זו רכש ביטחון עצמי רב, גיבש לעצמו השקפת עולם, ובחר בדרכו לעתיד.
מוריו ראו בו את הדמות הנכספת של תלמיד, המקדיש את כל מרצו ואונו לשיפור ולקידום הפעילות החברתית והציבורית בבית הספר ומחוץ לו. במשך כל אותה תקופה נהג לכתוב בסתר שירים מלאי רגש, שהעידו כי ניחן בנפש רגישה ומתרשמת, שעמדה כאילו בניגוד לחיצוניותו הנמרצת והשאפתנית. פעילותו החברתית והציבורית לא הפריעה לו בלימודים ולא פגמה בהישגיו. כשהגיע זמנו להיבחן בבחינות הבגרות השקיע את כל מרצו בלימודים, הצליח להתרכז היטב ועמד בבחינות בהצלחה.

אילן גויס לצה”ל בתחילת אוגוסט 1967 והתנדב ליחידת סיור מובחרת, שמרבית פעולותיה חסויות ואסורות לפרסום. כחייל ביחידה זו התגלה כבעל כושר גופני מעולה, עקשן, חסר פשרות ובעל כוח רצון עז.
בזכות תכונות אלו היה לדמות אהודה ומקובלת על מפקדים ועל חיילים גם יחד. רק כשנודע למכריו על השתתפותו בפעולת צה”ל בבירות, החלו להבין את טיב השירות הצבאי של אילן. הוא ידע כי ייטיב לשרת את צה”ל בתפקיד פיקודי, וסיים כחניך מצטיין קורס קציני חי”ר. הוא נשלח לשרת כמפקד צוות בסיירת של חיל הצנחנים. אילן היה מפקד מעולה, ששימש דוגמא אישית ומופת לפקודיו. הוא היה מפקד קפדן ונוקשה שדרש ביצוע מעולה וציות מלא לפקודותיו. למרות שהצוות שלו נאלץ לעמוד באימונים קשים יותר מהצוותים האחרים, אהבו החיילים את אילן ושמרו על קשרים הדוקים עמו, גם אחרי ששוחרר.
בתחילת ינואר 1971 שוחרר אילן מהשירות הסדיר והוצב ליחידת מילואים של חיל הצנחנים. הוא היה נקרא לתקופות של שירות מילואים, בהן שימש כמפקד מעוז על גדת תעלת סואץ. לאחר ששוחרר מהשירות הסדיר יצא לסיור בחו”ל והחל דרכו בארץ מוצאם של הוריו, דרום אפריקה. אחרי-כן המשיך לקנדה, לארצות הברית ולמערב אירופה.
לאחר ששב ארצה החל ללמוד בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, אך כשהחל לגלות עניין בעסקי המשפחה, עבר לחוג לכלכלה והמשיך בלימודים במקביל לעבודתו.
הוא נשא לאישה את חברתו אוה, שהכיר בעת לימודיו באוניברסיטה והקים יחד עמה את ביתו בחיפה. הוא עיצב לו אורחות חיים שבהן שולבו עבודה, לימודים ובניית הקן המשפחתי. בשעות הפנאי עסק בספורט ובעיקר הרבה בשחייה, בריצות ארוכות ובהרמת משקולות.

במלחמת יום הכיפורים השתתפה יחידתו בקרבות הבלימה וההבקעה נגד המצרים בסיני. ביום כ’ בתשרי תשל”ד (16.10.1973), השתתפה היחידה בקרב המר על “החווה הסינית”, בנסיון לפתוח את צומת “טרטור-לכסיקון”. בקרב זה נפגע אילן ונהרג. הוא הובא למנוחת עולמים בבית העלמין בחיפה. השאיר אחריו אישה, הורים, אח ואחות.

במכתב תנחומים למשפחה השכולה כתב שר הביטחון: “אילן חיים ז”ל היה קצין מצוין, בעל יזמה, תושייה וכושר מנהיגות, וכשר ואהוד”.


Image99888